EIGENTIJDS WONEN
AAN HET WATER

De gouden eeuw heeft vele sporen nagelaten in het historische De Rijp. Sporen van rijkdom en ambacht, van haringvisserij en walvisvaart en natuurlijk van waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater. Te midden van het uitgestrekte polderlandschap en de waterrijke natuur toont Graft-De Rijp waar Holland in uitblinkt: natuurschoon, cultuurgeschiedenis, ruimte en toch de stad dichtbij.

Zeg je De Rijp, dan zeg je water. De meest bekende Rijper is ongetwijfeld Jan Adriaanszoon Leeghwater. Dankzij deze waterbouwkundige hebben heel wat Noord-Hollandse plassen plaatsgemaakt voor land. In 1575 werd hij in De Rijp geboren. In 1612 was hij betrokken bij de droogmakerij van de -Beemster. Samen met vijf andere dorpen ligt De Rijp op het -voormalige Schermereiland, dat in de 13e eeuw – dus al ver voor de tijd van Leeghwater – is ingepolderd.

Maar niet al het water is overwonnen. Het dorp is er nog altijd door omgeven: het ligt aan het beschermde natuurgebied de E-ilandspolder met z’n lappendeken van kleine vaartjes en – (w)eilandjes, maar ook nabij het Alkmaardermeer, op steenworp afstand van het nieuwe wijkje De Sloep. Hou je van varen, vogels spotten, weidse vergezichten en een gezellig dorpshart, dan heb je hier je hart snel verpand.

“Een geliefde plek
in Noord-Holland”

VOORZIENINGEN
EN GEZELLIGHEID

Voor de dagelijks boodschappen hoef je niet ver weg: het winkelcentrum met supermarkt, bakker, drogist, slager en bloemist ligt om de hoek. De Rijp beschikt zelfs over het kleinste snoepwinkeltje van Noord-Holland. Op donderdag kun je er voor je inkopen terecht op de markt. Ook gezelligheid hoef je niet ver te zoeken. In en rond het centrum vind je restaurants en sfeervolle cafés. Zowel sportliefhebbers als cultuurminnaars komen ruimschoots aan hun trekken: er zijn diverse sport­verenigingen. De activiteitenkalender bevat in elk seizoen wel een hoogtepunt: in december het midwinterfeest, in het voorjaar het korenfestival, in de zomer het straattheaterfestival en in het najaar de kermis.

AANTREKKELIJKE LIGGING

Als bewoner van De Rijp ben je omringd door water en natuurschoon. Toch ligt het stadse leven op hooguit een halfuur afstand. In 20 minuten ben je in Alkmaar, Purmerend of de Zaanstreek. Naar ­Amsterdam of Hoorn is het nauwelijks meer dan een half uur. De bus pakken kan ook; je kunt een verbinding nemen die je rechtstreeks naar Amsterdam brengt. Genoeg van het polderwater? In een half uur ben je bij bos, duin en strand, in 20 minuten bij het IJsselmeer en in 10 minuten bij het Alkmaardermeer.

Ontwikkeling en realisatie:

SBB Ontwikkelen en Bouwen
Parallelweg 8
1948 NM Beverwijk
0251 - 27 77 77
info@wijzijnsbb.nl
www.wijzijnsbb.nl

Verkoop en informatie:

Brockhoff Makelaars
Keizer Karelweg 223
1181 RC Amstelveen
020 - 54 37 375
nieuwbouw@brockhoff.nl
brockhoff.nl